Yachtclub  Scaldis.

Reeds in de eerste jaren nadat de haven van Lillo gegraven was ( van 1905 tot 1906) waren er mensen die hun bootjes in deze getijde haven legde. 
Allereerst was dit louter een haven voor beroepsvaart, spitsen en kempenaars laden en losten hier hun vrachten, meestal stro hooi biet kolen en munitie.
Vroeger was het meestal een combinatie van pleziervaart en visvangst dat de mensen bezighield.
Nadat er aan het vrachtvervoer een einde kwam is het louter pleziervaart dat er rest.
Yachtclub Scaldis is reeds van 1941 in Lillo aanwezig, allereerst bij restaurant Scaldis voor de vergaderingen, daarna met als clubhuis 't zakkekot, hetwelk later een volwaardig clubhuis geworden is. 

                                             

Den Hangaar was vroeger de opslagplaats van de kolenfirma De Weerd en bied plaats als winterberging aan 12 boten, de rest houden hun winterslaap tegen de dijkrug of voor de hangaar.
Gestart met ongeveer 10 leden, is de club uitgegroeid tot 120 leden en 35 varende leden.
Met ieder jaar  rond maart een clubfeest, en vroeger met de kermis opendeurdagen, en nu nog met Lillo Sail, heeft de club in het jaarlijkse gebeuren te Lillo een vaste plaats gevonden.
Met haar mooie terras met zicht op de haven en de Schelde is het voor menig lid en vele toeristen een weldadige verpozingstek.

Nu staat alles hier op de wip, het clubhuis en de hangaar zullen verdwijnen evenals het haventje, weer een stuk geschiedenis dat moet verdwijnen voor en door 't stad.

Met medewerking van Yachtclub Scaldis
Top                                                                 Lillo-Fort